Numedalsnett
Fredag 13. desember   |     Du er her: Forsiden > Offentlig / kommuner >
PrintVanskelig for minikraftverk
10. mars 2009
Per Magnus Gladheim- Grønne sertifikater uteblir fra regjeringen og når Rollag kommune i tillegg innfører en urimelig eiendomsskatt begynner det å bli vanskelig å drive, sier Per Magnus Gladheim i Medåe Kraft AS.
 
 
 

Medåe Kraft AS startet opp 12.april 2007. Etter å ha jobbet både lørdag og søndag i et års tid var det stor lettelse da selskapet endelig kunne settes i drift. Det første året fikk Medåe Kraft AS en omsetning på ca kr. 214.000. Produksjonen totalt var 1,42 GWH. Gjennomsnittsprisen i 2007 var 20,62 øre/kWh.
For å få selskapet til å balansere er hele driften tatt på dugnad og det er heller ikke tatt ut arealleie.

I 2008 var omsetningen på ca kr. 631.000. Produksjonen totalt var på 2,15 GWH. Gjennomsnittsprisen i 2008 var 32,45 øre/kWh, men eierne må fortsatt legge inn dugnad for å få selskapet til å balansere. Medåe Kraft AS hadde håpet å produsere 2,50 GWH i 2008. Med usikkerhet rundt nedbørsmengde og nå med minkende forbruk kan prisene fort synke. Dette gjør fremtiden veldig uforutsigbar.- Nå er det blitt en marginal butikk og vi må opp i en omsetning på ca en million kroner for at dette skal gå bra. Regjeringen har oppfordret til å bygge småkraftverk og opprinnelig skulle det innføres grønne sertifikater fra 2004. Men etter 2004 er det ikke skjedd noe, sier Gladheim. Til sammenligning ligger sertifikatene i Sverige på 33 øre /kWh og hadde dette også vært tilfelle i Norge ville situasjonen vært helt annerledes. Nå advarer Småkraft foreningen mot å bygge både på grunn av prisnivået i markedet og de grønne sertifikatene som er lovet men ikke kommer.

Så innfører Rollag kommune en eiendomskatt. For Medås Kraft AS er dette beregnet ut fra en formuesverdi på kr. 7.183.000 etter skatteloven. Utgangspunktet for verdifastsettelsen er historisk kostpris på kr. 7.234.000. Rollag kommunestyre vedtok at for 2009 settes eiendomsskatten til 7 promille for næringseiendommer, verker og bruk. For Medåe Kraft AS utgjør eiendomskatten kr. 50.281.

- For vår del, som har et minikraftverk med ytelse på 700 kWh, er problemet at eiendomsskatten blir fastsatt utfra kostprisen. Hvis det i det hele tatt skal være eiendomsskatt på minikraftverk, så må den fastsettes på helt andre måter.

I forhold til vår omsetning, kan vi nevne at butikken i Veggli har en omsetning på ca. 29 mill.kr., og får en eiendomsskatt på vel 26.000 kr. Da sier det seg selv at vi ikke kan ha en eiendomsskatt på 50.281 kr på et minikraftverk med den omsetningen vi har.

Omsetningen er uforutsigbar ettersom den varierer etter produksjon og priser, vi må jo bare produsere etter det som renner i elva, uten å ha noe magasin å tappe fra.

Hadde vi visst at det skulle bli så problematisk å drive et minikraftverk, så hadde vi nok ikke bygget det. Tanken på å gi et lite bidrag til kampen mot klimatrusselen, samt et håp om å kunne tjene litt penger på sikt, gjorde at vi satte i gang .Vi har jo også på denne måten skapt arbeidsplasser og skatteinntjening til bygda ,avslutter en oppgitt Gladheim som håper Kommunen vil revurdere eiendomsskatten de har innført. Stortingspolitikerne må nå umiddelbart forandre loven om eiendomsskatt for mindre kraftverk og legge forholdene tilrette for produksjon av ren grønn kraft.   

Se også Småkraftforeninga – http://www.kraftverk.net/Tekst: Knut Morten Bjørnsrud
Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Hellik Voldbakken, Rollag (87)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Jonny Hansen, Kongsberg (54)
Liv Halling, Kongsberg (52)
Andre eller uspesifisert bosted
Anniken Holm (46)
Jannike Persen (47)
Sandra Løkken (20)
Bjørg Rigemor Gravningen, Kongensgate 10 (87)
Amanda Heggen Bahl, Volda (31)
Gro Rudi Hansen, Vejle (40)
Stein Solheim, Rødberg (79)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren